7 x Rotterdamse musea bij je thuis - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
27 maart 2020

7 x Rotterdamse musea bij je thuis

Kunst verzacht. Met deze online programmering haal je de Rotterdamse musea in huis.

Door de maatregelen rondom het Corona virus zijn de Rotterdamse musea noodgedwongen gesloten. Maar niet getreurd, ze komen stuk voor stuk naar je toe. Via online collecties, audiotours, virtuele panelsessies en creatieve opdrachten brengen ze kunst naar huis. Zo kun je op veilige afstand toch genieten van je favoriete werken en kunstenaars.

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut zet haar activiteiten online voort. Tijdens het event ‘Thursday Night Life! Online’ voeren ze virtuele panelgesprekken over de impact van het Coronavirus op de culturele sector. Iedere week sluiten er nieuwe gasten aan voor een rondetafel gesprek. Op zondagmiddag neemt een kunstenaar of ontwerper je mee langs thema’s die voor hem of haar belangrijk zijn. ‘Sunday Scroll’ is vanaf 2 uur te volgen op Facebook Live. Alle online activiteiten zijn op de website terug te vinden.

Museum Boijmans Van Beuningen

‘Art in times of surreal distance’, schrijft Museum Boijmans Van Beuningen. Ze organiseren een online tekenestafette gestart met een beeld van de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit. Een samenstelling van drie werken uit de collectie van het museum. Iedere volgende maker neemt twee elementen over uit de laatste tekening en voegt er een nieuw element aan toe. Dit hedendaagse experiment is geïnspireerd op het Cadavre Exquis Corps, een favoriet spel van kunstenaars als André Bretono, Paul Eluard en Frida Kahlo. Volg dagelijks de inzendingen via Instagram en lees ook hoe je zelf mee kunt doen. Daarnaast zijn ruim 42.000 werken uit de collectie online te zien. Duik in de collectie voor je dagelijkse dosis kunst en inspiratie of ontdek je innerlijke kunstenaar met het aanbod van online activiteiten voor jong en oud.

Kunsthal Rotterdam

Nu de tentoonstellingen niet fysiek te bezoeken zijn, brengt de Kunsthal inspiratie in huis. Via social media delen zij deze periode highlights uit het archief, creatieve opdrachten en kijkjes achter de schermen. Zo bekijk je online de Kunsthal LIVE masterclass van fotograaf Erwin Olaf uit 2017. Of ga je zelf aan de slag met Meesterlijk challenge. Volg de social media kanalen voor dagelijks vermaak.

Museum Rotterdam

De komende weken deelt Museum Rotterdam Parels uit de collectie. Van historische Rotterdamse voorwerpen tot bijzondere mensen, organisaties en initiatieven van dit moment komen voorbij. De historische en hedendaagse collectie van Museum Rotterdam vertelt het verhaal van Rotterdam, van vroeger tot nu.

Maritiem Museum

Met onder andere audio tours kun je ook online maritieme verhalen blijven ontdekken. Het Maritiem Museum deelt de komende periode hoogtepunten uit de collectie via de website en social media. Voor de kinderen is er een pagina waar zij proefjes en spelltjes kunnen doen en naar voorleesverhalen kunnen luisteren. Vergeet vooral niet Professor Plons memory te spelen!

Nederlands Fotomuseum

Ook het Nederlands Fotomuseum hoef je de komende periode niet helemaal te missen. Op de beeldbank zijn talloze foto’s uit de collectie van het museum te bekijken. Via social media delen ze iedere dag een sterk verhaal. Ook staan er afleveringen van Archive Dive en De collectie belicht online.

Belasting & Douane Museum

Met de Museum@Home pagina maak je vanaf achter je bureau een reis door de fiscale geschiedenis of maak je kennis met de medewerkers en hun favoriete museumschatten. Je kan creatief aan de slag met de leuke thuisopdrachten en voor de leerkrachten onder ons, zijn er creatieve lesprogramma’s te vinden.

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

Culturele thuistips

Je wekelijkse dosis kunst en cultuur in samenwerking met Thuisagenda.

Lichtkunstwerk boven Rotterdam op 5 mei

Het kunstwerk Franchise Freedom, een zwerm van 300 lichtgevende drones, zweefde op 5 mei boven Rotterdam als teken van hoop en vrijheid.

Find me when it's over!

Deze zin beschrijft het gevoel dat er heerste bij Rotterdamse musea de afgelopen maanden. Samen met Scapino Ballet Rotterdam en acht Rotterdamse musea maakte Trenchcoat Film belangeloos deze short film om beeld te creëren bij het gevoel.

Tekst door: Anne Klapmuts
Foto credits:

Fleur Beerthuis
Ossip van Duivenbode
Iris van den Broek