Boodschappen van lokale ondernemers - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
6 april 2020

Boodschappen van lokale ondernemers

Support Your Locals 010 brengt boodschappenboxen rond met producten van Rotterdamse ondernemers.

Het landelijke initiatief #supportyourlocalsNL roept Nederlanders op om lokale producenten te steunen in de coronacrisis. Een Rotterdamse variant kon natuurlijk niet ontbreken. Daarom is er nu de boodschappenbox van Support Your Locals 010, waarin Rotterdamse ondernemers hun producten aanbieden die ze normaal aan horeca leveren. Angelika Geronymaki en Jaël Kaat vertellen, tussen het inpakken, regelen en promoten van de box door, over het lokale initiatief.

Wat is Support Your Locals 010?

“Door de sluiting van horeca vanwege corona zijn veel Rotterdamse makers, die normaal aan horeca leveren, hun afzetmarkt kwijt. Vanuit Amsterdam ontstond het initiatief #supportyourlocalsNL, dat mensen oproept om producten van lokale ondernemers te kopen. Een simpel appje in een appgroep met Rotterdamse ondernemers, was het begin van de boodschappenbox.”

Wat zit er in een boodschappenbox?

De boodschappenbox heeft elke week een andere inhoud. Soms is er een thema, zoals vegetarisch of Pasen. Ook de leveranciers verschillen per keer, maar we hebben bijvoorbeeld producten van Giraffe Coffee, Jordy’s Bakery, Booij Kaasmakers, Kaapse Brouwers, RotterZwam, Sancho’s Nuts, Floating Farm, De Krekerij, Jack Bean, Wild Vleesch, Landzicht, Chocoholic en de Koekfabriek. In de box zitten dagelijkse boodschappen als zuivel, groente en vlees. Het vervangt voor een deel dus de gewone boodschappen.”

Hoe gaat het verder in zijn werk?

”Elke week is er een nieuwe box. Deze komt begin van de week online en dan kun je bestellen zolang de voorraad strekt. We leveren de boodschappen donderdag of vrijdag. We bezorgen tot nu toe alleen aan adressen in Rotterdam. We onderzoeken of we ook een afhaalpunt kunnen openen voor mensen die buiten de stad wonen.”

Hoe is het idee ontvangen?

“De boxen waren tot nu toe snel uitverkocht, binnen twee dagen. Het is goed om te zien dat mensen Rotterdamse ondernemers graag steunen. Het is natuurlijk ook een thema van deze tijd om lokaal eten te waarderen. Het is fijn dat nu de horeca gesloten zijn, Rotterdammers ook thuis van de producten kunnen genieten.”

Het is vast een hele klus, al die dozen inpakken.

”Er komt veel bij kijken. Alle producten staan in de loods van Giraffe, waar we tijdelijk werken. We hebben veel geluk met de vrijwilligers die ons helpen met vullen. Zij meldden zich via onze website of via Instagram en verrichten erg goed werk. Uiteraard dragen we met handschoenen en houden we genoeg afstand.”

Kunnen mensen zich nog aanmelden om te helpen?

“Jazeker. Het inpakken gebeurt op woensdag, donderdag en vrijdag en je kunt eenmalig of vaker komen helpen. Mail ons daarvoor op info@supportyourlocals010.nl. Ook ondernemers met Rotterdamse producten die een bijdrage willen doen aan de box kunnen zich hier melden.”

Waar liepen jullie verder tegen aan?

“Vooral de logistiek was een uitdaging: het vinden van de juiste partij om de boodschappenboxen te bezorgen. Omdat er versproducten in zitten, kun je niet zomaar een pakketdienst inschakelen. De boxen moeten snel geleverd worden. Tegelijkertijd wilden we de verzendkosten laag houden, zodat het bestellen toegankelijk zou blijven. Uiteindelijk werken we voor een deel van de leveringen met Routigo, een organisatie met veel ervaring. Daarnaast bezorgen de ondernemers zelf. Zij hebben de middelen en mensen tenslotte in huis, omdat ze normaal aan de horeca leveren. De eerste week liepen we wat uit en moesten we een paar boxen naleveren op zaterdag, maar nu is alles gelukkig op de rit.”

Hoe lang gaan jullie hiermee door?

“Zolang de horeca gesloten is willen we wekelijks een box maken. En trouwens, misschien daarna ook nog wel. Dat het product in een crisissituatie is ontstaan, betekent natuurlijk niet dat er later geen behoefte meer aan is. Rotterdammers zijn zich in ieder geval bewust geworden van de lokale producten die er zijn.”

De boodschappenbox van Support Your Locals 010 bestel je wekelijks vanaf maandag op www.supportyourlocals010.nl. De box wordt donderdag of vrijdag geleverd.

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

7 Cocktail recepten door Rotterdamse bartenders

Weekends in Rotterdam tipt: De lekkerste cocktail recepten, van verschillende Rotterdamse toppers, speciaal voor jou.

47 Rotterdamse hotspots die thuisbezorgen

Weekends in Rotterdam tipt: laat je eten bezorgen en steun deze ondernemers.

Op vakantie met Dudok aan de Maas

Dudok opent op het terras van de Cruise Terminal een openluchtrestaurant voor een vakantiegevoel in eigen stad.

Tekst door: Renee Schouwenburg
Foto credits: Support Your Locals 010