Houdbare producten van Rotterdamse horecavrouwen - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
24 april 2020

Houdbare producten van Rotterdamse horecavrouwen

Omdat de heldinneneditie van 010/020 Diners niet doorging, kwam er een box met houdbare producten van de deelnemende horecazaken.

Op 20 april stond een speciale heldinneneditie van 010/020 Diners gepland. Amsterdamse en Rotterdamse horecavrouwen zouden hun gerechten presenteren in Héroine Restaurant & Bar. Door corona ging het evenement niet door. Daarom zijn de producten nu te bestellen. Wij spraken met drie Rotterdamse heldinnen: Maaike Kauffman van Héroine, Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid en Charlotte Smelik van Das Brot.

De 010/020 Diners worden georganiseerd door Guustronomie. Rotterdamse en Amsterdamse horecazaken komen samen en stellen een diner voor de gasten samen. Tijdens de heldinneneditie zouden er alleen vrouwen deelnemen. Vanuit Rotterdam: Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid, Manuela Tavares van COCO, Linda van Rooijen, Dionne van Zijl en Maaike Kauffman van Héroine, Sjanne Vlug van Fermin en Charlotte Smelik van Das Brot. Toen het diner vanwege corona niet doorging, besloot organisator Guus Thijssen houdbare producten van de horecazaken aan te bieden in een box. Rotterdamse horecavrouwen Maaike Kauffman van Héroine, Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid en Charlotte Smelik van Das Brot vertellen er over.

Maaike Kauffman

Bedrijfsleider en sommelier bij Héroine, fine-diningrestaurant in het Industriegebouw

‘Voor het Heldinnendiner zou mijn collega Linda een gerecht maken en ik zou een gedeelte van de wijnen verzorgen. Het diner ging niet door, maar er is een box gemaakt met houdbare producten van de deelneemsters. Wij doen mee met onze arancello, een limoncello van bloedsinaasappels. In één van onze desserts gebruiken we partjes gedroogde bloedsinaasappel. Omdat we zo min mogelijk weggooien, besloten we van de schillen arancello te maken. Zolang we gesloten zijn vanwege het coronavirus, kun je bij Héroine afhalen en we bezorgen. We bieden een viergangenmenu aan dat je met een instructiefilmpje thuis gemakkelijk afmaakt.’

Maaike Kauffman Das Brot

Charlotte Smelik

Oprichter en eigenaar van Das Brot, desembroodbakkerij aan de Gouvernestraat

‘Op het Heldinnendiner zou ons desembrood geserveerd worden, een smaakvol stevig brood gemaakt van biologisch meel van de Schiedamse molens. Dit brood verkopen we ook in onze bakkerij aan de Gouvernestraat en normaal gesproken aan verschillende Rotterdamse restaurants. Voor de box hebben we onze desemstarter geleverd. Omdat veel mensen nu thuis zijn, wordt er veel gebakken. Met de desemstarter maak je zelf een desembrood. Onze bakkerij is de hele coronaperiode open geweest. We hebben een kleine winkel waar de anderhalvemeter-regel eenvoudig te handhaven is. Ons brood kun je ook thuis ontvangen via de Local Goodness Box (www.localgoodnessbox.nl) die we samen met Jack Bean en Landzicht opzetten.

Anastasia de Ruyter

Mede-eigenaar Lof der Zoetheid, met ontbijt, lunch en zoete zaken aan het Noordplein

‘Voor het Heldinnendiner had ik een bijzonder gerecht uitgewerkt: een eetbare ode aan de Rotterdamse schrijver Elfie Tromp. Dat moet helaas wachten, maar voor de box kon ik mijn klassieker karamel-zeezoutpasta aanleveren. Ik heb een obsessie voor karamel, altijd gehad. Deze pasta is één van de eerste dingen die ik mezelf leerde maken. Je kan het op brood smeren, in gebakjes doen of – mijn favoriet – direct uit de pot eten. Het Afhaalloket van Lof der Zoetheid is van dinsdag tot en met zondag open voor koffie to go en hartig en zoet lekkers.’

De box met houdbare producten van Rotterdamse en Amsterdamse heldinnen bestel je tot vrijdag 1 mei via Guustronomie of door een mail te sturen naar 010020@guustronomie.nl.

Tekst door: Renee Schouwenburg
Foto credits: Nancy van Batenburg (header), Iris van den Broek, Matthijs Huis in ’t Veld, Fanny Smelik, Doris Sparreboom, Lieke van der Wel

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

Tijdelijk thuisbezorgd in Rotterdam

Local Nina Swaep van Time to Momo tipt een aantal tijdelijke thuisbezorgd-toppers.

Meer ruimte voor terrassen

Horecazaken mogen de komende tijd hun terras uitbreiden. Onder meer de Binnenrotte, Heemraadsingel en Middellandplein vormen een gezellig stadsterras.

Help lokale ondernemers in de 1,5 meter-samenleving

Laat je inspireren door deze initiatieven en blijf je lokale ondernemers steunen.