Rotterdamse markt weer levend - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
16 april 2020

Rotterdamse markt weer levend

Markt010 is een lokaal platform dat Rotterdammers op een veilige manier weer met de markt verbindt.

Toen de drie Rotterdamse vrienden Quinten Mulder, Jorrit de Vries en Jort van Dalen te horen kregen dat de Rotterdamse markten gesloten werden vanwege de coronacrisis, bedachten zij het platform markt010.nl. De drie initiatiefnemers van Markt010 zijn ervan overtuigd dat de openbare markten een belangrijke rol vervullen in de maatschappij. “De markt is het hart van de stad, dit houden wij graag aan het kloppen tijdens de coronacrisis. Onze twee drijfveren zijn: de Rotterdamse markt – in een andere veilige vorm – levend houden waarbij we Rotterdammers blijvend in staat stellen hun verse producten tegen eerlijke marktprijzen te kopen. En ten tweede, de marktkooplieden een hart onder de riem steken,” aldus initiatiefnemer Jort van Dalen.

Elke dinsdag en zaterdagochtend vroeg ontvangt Markt010 de marktkooplieden op het terrein van studentenroeivereniging Skadi aan de Noorderkanaalweg 20-22. De kaasboer Dirk Pols, de fruitboer Wouter, notenboer Hoppema, bakker Jan Willem en groenteboer Rachid leveren hun verse producten hier af. Volgens kaasboer Dirk is Markt010 een goed initiatief: “Als marktkooplui zijn we in Rotterdam van 100 naar 0 procent gegaan, , dus ja, dan ben je blij met wat inkomsten. Daarom is het goed dat jongelui die toch met de markt bezig zijn ons daarin willen steunen.”

Voorafgaand aan de ophaaldagen bestellen en betalen mensen online. Zo weten de marktkooplieden wat ze kunnen voorbereiden en kunnen de Rotterdammers veilig en efficiënt verse kaas, groente, fruit, noten, en brood ophalen. Markt010 heeft twee ’drive throughs’: één voor fietsers en voetgangers, en één voor auto’s. Alle vrijwilligers dragen handschoenen en desinfecteren hun handen volgens de bijbehorende voorschriften. Hierdoor voldoet Markt010 aan de RIVM regelgeving. “Wij proberen het assortiment van marktproducten steeds verder uit te breiden, zodat zoveel mogelijk verse producten beschikbaar blijven tegen marktprijzen,” zegt Jort.

Onder normale omstandigheden is het altijd een gezellige drukte op de Rotterdamse markten, de Binnenrotte, het Afrikaanderplein en het Visserijplein. Het gaat nog wel even duren voordat alle Rotterdammers weer gezellig langs de marktkraampjes kunnen struinen op zoek naar verse producten. In de tussentijd is Markt010 een goed alternatief om veilig marktproducten op te halen.

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

47 Rotterdamse hotspots die thuisbezorgen

Weekends in Rotterdam tipt: laat je eten bezorgen en steun deze ondernemers.

Houdbare producten van Rotterdamse horecavrouwen

Omdat de heldinneneditie van 010/020 Diners niet doorging, kwam er een box met houdbare producten van de deelnemende horecazaken.

De horeca zet door

Help de horeca al heel eenvoudig bij het doen van je dagelijkse boodschappen of het bereiden van je avondmaaltijd.

Tekst door: Mahesvari Autar

Foto credits: Markt010