“We willen onze fantastische zorghelden helpen met schorten”

Het begint met een noodtelefoontje van een bevriende huisarts naar lingerieontwerpster Fabienne Hansoul. “We hebben zo’n tekort aan beschermende schorten dat ik vuilniszakken in elkaar sta te nieten om te dragen. Kun je nú iets doen?” Fabienne maakt een simpel ontwerp en belt rond voor hulp. Via een vriend, zelfstandig consultant Aldo de Jong, raakt Marjolein Peeters betrokken. Zij is eventmanager bij de gemeente Rotterdam en naaien is haar hobby. “Het eerste weekend hebben wij twintig schorten gemaakt. Maar om productie te kunnen draaien hadden we meer naaiers nodig.” Zo ontstond naaihelden.nl/sewingheroes.com.

Je zou denken: Een schort gooi je in de was en trek je weer aan. Wat is het probleem?

“Zorgverleners in huisartsenposten, thuiszorg en verpleeghuizen dragen wegwerpschorten. Doordat er nu veel meer besmettelijk zieke mensen zijn, gebruiken zij er veel meer dan normaal. Daardoor zijn ze schaars geworden en het duurt waarschijnlijk nog wel even voor er nieuwe komen. We hebben goed afgestemd wat ze nú nodig hebben. Dat zijn stoffen schorten van 100% katoen, goed wasbaar op 60 graden en goed her te gebruiken. Daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Fabienne en jij kenden elkaar tot voor kort niet.

“Nee. En door de omstandigheden hebben we elkaar ook nog niet live ontmoet. Maar hebben heel fijn contact. We skypen wat af! Fabienne is vol naastenliefde en heel gedreven. Het is mooi te zien hoe we samen sterk staan, elk vanuit ons eigen talent. Fabienne als ontwerper en aanstuurder van de naaiers. Ik als eventmanager voor de organisatie en communicatie. De eerste instructies gingen nog met foto en handleiding naar de naaisters toe. Na een week konden mensen al naar onze website.”

Hoe geef je ruchtbaarheid aan jullie initiatief?

“Heel veel bellen! Naar zorginstellingen in Rotterdam en omgeving om te laten weten dat wij schorten voor ze kunnen maken. Naar scholen met mode opleidingen, zoals het Albeda College en de Willem de Kooning Academie, om naaiers te werven. Naar fabrikanten om aan stof te komen. En door veel te rammelen op Facebook en Instagram en via andere media. Onze bedoeling is een beweging op gang te brengen.”

Wat voor beweging?

“Een beweging in de sfeer: Doe mee! Kijk naar elkaar om! Help elkaar! Draag je steentje bij! Een beweging die als een olievlek over het land gaat. We willen dat er overal in het land vrijwilligers gaan bellen met zorginstellingen in hun buurt om te vragen hoeveel schorten er acuut nodig zijn. En dat ze die dan gaan maken en rechtstreeks leveren. Het zou fantastisch zijn als dat lukt. Want dat er acute vraag naar schorten is weten we zeker: De aanvragen rollen binnen.”

Hoeveel mensen zijn er inmiddels aan het naaien?

“De teller staat op 25 vrijwilligers en er komen elke dag mensen bij. We hebben een netwerk van vrienden die naaien als hobby hebben en die kennen ook weer mensen. Tot nu toe hebben we zo’n vijftig schorten gemaakt. Maar er zijn er nog veel meer nodig. Hoeveel, dat durf ik niet te zeggen. Maar tijdens het Tweede Kamerdebat over de tekorten in de zorg op 8 april werd ook het tekort aan schorten genoemd. De nood is echt hoog.”

Hoe kom je aan stof?

“Voor de eerste levering hebben we stof besteld. Nu kijken we hoe we het duurzamer kunnen doen. Zo heb ik fabrikanten van dekbedovertrekken benaderd. En mensen helpen ook spontaan mee. Laatst kregen we een doos vol dekbedovertrekken van een vrouw die ze had verzameld in haar buurt. Hartverwarmend.”

Hebben jullie dit initiatief ook aangemeld bij het Landelijk Coördinatie Centrum voor Zorgmiddelen?

“Nee. Wij zijn geen bedrijf dat op grote schaal schorten kan produceren. Wij zijn vrijwilligers die een steentje willen bijdragen om onze zorghelden te helpen. Er is nu acute nood en daar spelen we op in. Het kan niet zo zijn dat mensen in de zorg vuilniszakken moeten dragen. We hopen dat er over een aantal weken via het coördinatiecentrum weer volop wegwerpschorten zijn. Dan stoppen we met naaien en kijken we terug op een bizarre achtbaanrit.”

Mijn selectie