Tour langs vijf proeverijen - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
15 juli 2020

Tour langs vijf proeverijen

Inside Rotterdam start Food ’n Route, een foodtour langs verborgen plekjes in de wijken van de stad. Geniet bij vijf Rotterdamse horecazaken van een proeverij.

Inside Rotterdam bedacht vanwege corona de Food ’n Route. Een tour zonder gids en zonder grote groepen. Met de fiets rijd je op eigen houtje door vijf wijken in de stad. Langs verborgen plekken en lokale ondernemers. Zo eet je Turkse pizza bij familiebedrijf Kaya Pastanesi in Middelland en proef je van een bourgondische borrelplank bij Casa Reinders in Kralingen. In drie à vier uur leg je een afstand van 17 kilometer af. Via audio hoor je het verhaal van de ondernemers en in de zaken zelf word je warm ontvangen door de eigenaren.

 

‘Toen de lockdown inging lagen onze tours stil’, vertelt Ariane Nooteboom van Inside Rotterdam. Ook toen de coronamaatregelen versoepelde waren de tours lastig te realiseren. Ariane Nooteboom: ‘Met onze foodtours bezoeken we vooral kleine zaakjes in de wijken. De groepen bestaan uit maximaal vijftien personen, terwijl op die locaties door de anderhalvemetermaatregel maar vier of vijf mensen tegelijk naar binnen kunnen.’

De wijken van de stad ontdekken

‘We moesten dus creatief zijn en iets anders verzinnen’, vertelt Ariane Nooteboom. En zo ontstond Food ’n Route. Een tour waarbij je niet in groepen en met gids, maar zelf met navigatie en audio op pad gaat. De tour leidt langs vijf horecazaken en heeft als doel om Rotterdam van een andere kant te laten zien. Ariane Nooteboom: ‘De tour is ook leuk voor Rotterdammers die de stad al kennen. De zaken waar we langsgaan zijn relatief onbekend en je hoort het persoonlijke verhaal van de ondernemers. Ook leer je de wijken beter kennen.’

De vijf proeverijlocaties
Tijdens de route leg je 17 kilometer af langs het Hoogkwartier, Afrikaanderwijk, Middelland, Crooswijk en Kralingen. De tour duurt 3,5 tot 4 uur en is te boeken voor woensdag tot en met zaterdag. De zoete en hartige hapjes die je krijgt vormen qua hoeveelheid een uitgebreide lunch. Tijdens Food ’n Route proef je:

Stoere bonbons bij Chocoholic (Hoogkwartier)
Marco van Chocoholic maakt bonbons en chocola. Hij praat honderduit tegen zijn klanten en is altijd bezig met nieuwe structuren en nieuwe smaken. Voor hem geen traditionele Leonidas-bonbons, maar stoere varianten met whiskey of pinda en ui. De laatste smaak ontwikkelde hij na het eten van nasi met uitjes en pindassaus.

Plantaardige taartjes bij Sharp Sharp (Afrikaanderwijk)
Renate & Frank van Sharp Sharp maken veganistisch lekkers zoals taartjes, koekjes, bars en granola. Ze zijn niet alleen bezig met de lekkerste smaken, maar ook met de herkomst van de ingrediënten. De zaak is stijlvol ingericht.

Turkse pizza bij Kaya Pastanesi (Middelland)
De bakkerij van de familie Kaya bestaat al 38 jaar. De eigenaren zijn echte Middellanders en wonen om de hoek van de zaak. Vader staat in de bakkerij en dochter en schoonzoon runnen de winkel. De klanten komen helemaal vanuit Hillegersberg naar west om de lekkerste Turkse pizza van de stad te halen.

Frisse salade bij Obst & Gemüse (Crooswijk)
John van huiskamerrestaurant Obst & Gemüse presenteert groente en fruit op culinaire wijze. Hier proef je een rijstballetje met Japanse abrikoos, zeewierblad en gefermenteerde groente zoals komkommer.

Borrelplankje met een glas wijn bij Casa Reinders (Kralingen)
De Familie Reinders heeft een kraam in de Markthal en breidde dit uit met een proeflokaal aan de Vlietlaan in Kralingen. Hier vind je bourgondische producten van kleine fabrikanten zoals gedroogde worst, ham, kaasjes en olijfolie. Ook zijn ze gespecialiseerd in paddenstoelen, waarvan er meer dan dertig verschillende soorten bestaan.

Op je eigen tempo

De boekingen voor de tour komen inmiddels binnen en de eerste reacties zijn positief. Ariane Nooteboom: ‘Met deze tours zonder gids spreken we ook weer een nieuwe doelgroep aan. Niet iedereen vindt het fijn om met vijftien man achter een gids aan te fietsen. Nu kun je zelfstandig op pad op je eigen tempo en al kletsend met een vriend of vriendin. We willen het concept in de toekomst nog verder uitbouwen. Er komt een Engelse variant en we werken aan een avondeditie met een diner op verschillende plekken.’

 Food ’n Route boek je tot 24 uur van tevoren via Inside Rotterdam. De introductieprijs voor deze zomer is €29,- per persoon inclusief de vijf proeverijen. Boek je de tour met fiets dan kost het €39,- en met elektrische fiets €54,-. Je kunt ook een telefoonhouder voor de navigatie huren voor €5,-.

Tekst: Renee Schouwenburg
Foto’s: Obst & Gemüse, Sharp Sharp, Kaya Pastanesi (Mark Bolk)

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

Tijdelijk thuisbezorgd in Rotterdam

Local Nina Swaep van Time to Momo tipt een aantal tijdelijke thuisbezorgd-toppers.

Op vakantie met Dudok aan de Maas

Dudok opent op het terras van de Cruise Terminal een openluchtrestaurant voor een vakantiegevoel in eigen stad.

Help lokale ondernemers in de 1,5 meter-samenleving

Laat je inspireren door deze initiatieven en blijf je lokale ondernemers steunen.