Virtueel huizen bezichtigen - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
28 maart 2020

Virtueel huizen bezichtigen

“Ik adviseer klanten hun zoektocht vooral door te zetten. We hebben een bijzonder hoge vraag in Rotterdam.”

Wat te doen op de huizenmarkt in tijden van het coronavirus? Twee Rotterdamse makelaars vertellen hoe ze naast de voorschriften van het RIVM extra maatregelen nemen. Dankzij hun initiatieven, zoals de virtuele bezichtigingen die ze bieden, kunnen huizenzoekers en -verkopers doorgaan in deze tijden. Herjan Rook, mede-eigenaar van MAARTENMakelaardij, en Ivo van Wylick, partner bij Kettner Makelaardij vertellen over hoe ze hun steentje bijdragen aan het draaiende houden van de huizenmarkt. Want de Rotterdamse woningmarkt heeft nog steeds een grotere vraag dan aanbod.

Hoe kun je veilig blijven bezichtigen?

Ivo: “We gebruiken handschoenen tijdens een bezichtiging, houden de anderhalve meter afstand aan en ontsmetten punten die worden aangeraakt, zoals deurkrukken, na elke bezichtiging.”
Herjan: “Er zijn, inclusief de makelaar, nooit meer dan drie mensen binnen. Het zijn inderdaad allemaal unieke bezichtigingen. Als je ziek bent, dan mag je niet naar binnen. Daar zijn we heel strikt in. Of je kunt via video bezichtigen.”

Hoe werkt een virtuele bezichtiging?

Herjan: “Wanneer een geïnteresseerde dat liever heeft, dan kunnen we hen ook via Whatsappvideo door een huis leiden. De makelaar is er toch en het werkt prima. Dan hebben we via de telefoon contact en kan de kijker vanaf zijn eigen bank met ons door het huis gaan. Wij lichten alles toe en zorgen dat de kijker een goed beeld van het huis krijgt.”

Wat vragen woningzoekers jullie vooral in deze situatie?

Ivo: “Bij ons komen voornamelijk vragen binnen over de woningmarkt en niet zo zeer over de veiligheid tijdens bezichtigingen. Kopers zijn vooral benieuwd hoe wij denken dat de markt zich ontwikkelt.”
Herjan: “Klanten worden vooraf gevraagd of ze een bezichtiging door willen laten gaan, ook de verkopers. We informeren de mensen die komen bezichtigen voor de afspraak over de maatregelen die we nemen.”

Hoe zien jullie de Rotterdamse woningmarkt nu?

Herjan: “Rotterdam is een markt met een hele sterke positie en is die niet zomaar kwijt.”
Ivo: “Een huis koop je niet voor een jaar. Ik adviseer onze klanten om nu vooral hun zoektocht door te zetten. Als je nu wacht, heb je kans dat je over een paar maanden weer flinke druk op de woningmarkt krijgt.”

Processed with VSCO with e8 preset

En de aangekondigde verhoging van de hypotheekrente door banken?

Herjan: “De hypotheekrente kan een trigger zijn. Sommige huizenzoekers stoppen nu even, maar hun plaatsen worden snel ingenomen door mensen die van de lage rente willen profiteren. We zien op dit moment geen afname.”
Ivo: “Door de klap op de economie kunnen de huizenprijzen straks misschien wel lager zijn, maar de rente waarschijnlijk hoger. Per saldo betaal je dan waarschijnlijk meer voor dat ene huis.”

Wat adviseren jullie aan verkopers?

Ivo: “Stop niet met verkopen. De vraag stopt niet. We hebben in Rotterdam een bijzonder hoge vraag naar woningen.“
Herjan: “Niet zo zeer een advies, maar het eerste gesprek voor verkoop doen we nu online. We vragen de verkoper om ons met videobellen door hun huis heen te leiden. Daarmee krijgen we een goed eerste beeld. De echte taxatie moeten we natuurlijk wel ter plekke doen.”

Wat leren jullie als makelaars van deze situatie?

Ivo: “Zo’n situatie als nu met het coronavirus is een mind changer. Je gaat toch weer anders naar je vak kijken. Via telefoon en videoconferentie is ook veel goed te regelen. Het helpt om nog efficiënter met je tijd om te gaan.”
Herjan: “Het is een goed moment om nieuwe initiatieven te testen. Vooral online initiatieven.”

De huizenzoekers en -verkopers in Rotterdam kunnen hun plannen nog steeds door laten gaan. Door zorgvuldig handelen en hun inventieve ondernemersgeest is het verantwoord kopen en verkopen van een huis tijdens de coronacrisis door deze Rotterdamse makelaars geregeld. Zo dragen ze bij aan onze gezondheid en die van de woningmarkt.

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

Duizend Geveltuinen in Rotterdam

“Dit is dé tijd voor het aanleggen van een geveltuin”

Quarantaine klussen in je eigen huis en tuin

Steek je handen uit de mouwen met hulp van Rotterdamse ondernemers

Fotografeer je huis of je huisgenoot!

Leer anders kijken naar je huis en huisgenoten met de online workshop interieur- en portretfotografie.

Tekst door: Arjan Hofmann

Foto credits:

Ivo van Wylick
Herjan Rook