Werken in het nieuwe normaal - Rotterdam Zet Door

Browserupdate aangeraden

Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik een van de onderstaande browsers om de website optimaal te gebruiken

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge
1 mei 2020

Werken in het nieuwe normaal

Duurzame pop-up wanden voor samenwerken op anderhalve meter

Er is een enorme run op plastic om kuchschermen te maken voor kassa’s, publieke ruimtes en kantoren. Niet bepaald duurzaam. Daarom ontwikkelden zakenpartners Niels Frenk, Ronald Hagenstein en Marc Reijm een duurzaam pop-up wanden systeem voor werken in het ‘nieuwe normaal’. Gemaakt van gerecyclede petflesjes. Niels Frenk: “Er komen veel oplossingen op de markt die niet duurzaam zijn. Wij willen juist wel die duurzame oplossing bieden.”

 

Hoe kwamen jullie op het idee?

“We hadden net ons bedrijf Viltr ingeschreven bij de Kamer van Koophandel toen Corona kwam. Viltr maakt van gerecyclede PET-viltpanelen designs voor onder meer bedrijven en particulieren. Toen de vraag naar kuchschermen kwam zijn wij gaan kijken hoe we daar met ons product op konden inspelen. We zagen om ons heen veel lelijke – en vaak ook dure – oplossingen van wegwerpplastic. Wij dachten meteen: Dit kunnen wij met onze techniek en ons materiaal duurzamer en mooier maken.”

En zo ontstond Deskify.

“Wij willen graag een duurzame oplossing bieden voor een actueel probleem. Niemand weet precies hoe het nieuwe normaal eruit gaat zien. Wat we wel weten, is dat we voorlopig zullen moeten samenwerken op anderhalve meter afstand. Dit vraagt om oplossingen op de werkvloer. Wij zijn gaan kijken hoe we iets konden maken dat simpel is, op maat en makkelijk en snel zelf in elkaar te zetten (zodat wij daarvoor niet hoeven langs te komen). Dat werd Deskify.”

Hoe zit het met die petflessen als basismateriaal?

“Petflessen zijn plastic drinkflesjes die je bijvoorbeeld bij de supermarkt of benzinepomp koopt. Die flesjes worden weggegooid of belanden in de natuur. Er zijn nu bedrijven die dat wegwerpplastic inzamelen en het een tweede leven geven in de vorm van PET-viltpanelen. Wij gebruiken deze panelen om de pop-up wanden voor werkplekken te maken.”

Jullie product ziet er in de animatie heel eenvoudig uit. Als een soort IKEA-bouwpakket.

“Ons product is heel laagdrempelig en kan op maat worden gemaakt. In overleg met onze opdrachtgever kunnen we in de panelen uitsparingen maken op plekken waar kabels doorheen moeten kunnen. Na levering van het pakket kan bijvoorbeeld een facilitair medewerker de werkplekken zelf installeren. Je ziet veel oplossingen op de werkvloer die lang niet altijd even mooi zijn. Zoals plexiglasplaten aan het plafond. Met ons systeem kun je pop-up werkplekken maken die sfeer ademen.”

Wat kost een pop-up werkplek?

“Als je panelen wilt om een bureau aan drie zijden af te schermen kom je per bureau uit op € 200 ex BTW. Een duurdere variant met plexiglas aan de bovenkant kost € 325 ex BTW per bureau. Dat is voordeliger en mooier dan veel minder duurzame alternatieven. Direct nadat we ons persbericht over Deskify hebben verstuurd kwamen de eerste aanvragen binnen. Sindsdien krijgen we elke dag offerteaanvragen van onder meer overheden, start-ups en it-bedrijven.”

"Natuurlijk is het spannend. Dat hoort bij ondernemen."
Niels Frenk

 

Hoe combineren jullie duurzame bevlogenheid en commercie?
“We zijn heel enthousiast over ons duurzame product én we zijn een bedrijf met een commerciële inslag. Inspelen op de vraag uit de markt hoort bij ondernemen. Maar we willen geen slaatje slaan uit de Coronacrisis. We hoeven niet de hoofdprijs te verdienen. Vanuit duurzaamheid bekijken we nu de optie om het materiaal op termijn terug te nemen. Stel dat bedrijven de schermen over een jaar niet meer nodig hebben, dan kunnen we die vanuit Viltr omvormen tot een mooi kunstwerk voor aan hun muur.”

Zou het ook kunnen zijn dat Corona het einde van de kantoortuin inluidt en de pop-up wanden blijven?
“Wie weet. Over kantoortuinen is door de jaren heen veel gezegd en gezeurd. Is het productief? Is het een prettige werkplek? Is het goed voor de werksfeer? Geeft het extra stress? Kun je je wel goed concentreren? Door Corona komt er een vraag bij: Kan een open werkplek überhaupt nog wel? Ik ben best in veel kantoortuinen geweest en je ziet dat mensen altijd op zoek gaan naar rust en privacy. Ze willen toch hun eigen cocon creëren.”

Tekst: Esther Wienese
Foto’s: Viltr/Deskify

Meer...

Bekijk ook deze initiatieven

Bekijk alle initiatieven →

Ondernemerspitch voor een sterker Rotterdam

Doe mee met de Rotterdamse Ondernemerspitch, een initiatief van Rabobank Rotterdam en Rotterdam Partners.

Een bijzondere herdenkingswandeling

Een bijzondere online herdenkingswandeling door de momenteel verlaten straten van Rotterdam.

Boxx Opslag

Nu de terrassen op 1 juni weer opengaan, zullen veel horecaondernemers met een overschot aan (terras)meubilair komen te zitten. Speciaal voor deze ondernemers komt Boxx Opslag in actie: overtollige meubels en andere inventaris wordt met een gratis en corona-proof pick-up service opgehaald.